Pèrdues i dols. Reflexions i eines per identificar-los i afrontar-los.

El passat 3 de juny, a la llibreria Bernat, en Jaume Cela Jaume Cela i en Josep Maria Asensio van presentar el darrer llibre de Concepció Poch Avellan “Pèrdues i dols. Reflexions i eines per identificar-los i afrontar-los”,  publicat per Octaedro. Com altres vegades, tal i com diu Joan- Carles Mèlich, la Concepció és fidel al seu tema i ens obsequia novament amb la seva saviesa respecte la realitat de la pèrdua i el dol.

L’objectiu prioritari del llibre és oferir reflexions i eines per a totes aquelles persones  que volen o necessiten aturar-se, en algun moment de la vida, per pensar des del cap i sentir des del cor, sobre les pèrdues i els dols. La Concepció aconsegueix connectar amb el lector gràcies al seu llenguatge planer i rigorós alhora.  L’ús de recursos diversos, com el recull de cites d’autors reconeguts, fa que la lectura sigui fluida i a l’hora aconsegueix que el lector, si així ho desitja, pugui aturar-se en alguna de les frases (o poemes) i que aquest/a l’acompanyi convidant-lo, per exemple, a repensar-la i situar-la en el seu moment vital.

L’obra consta de cinc capítols. En cada un d’ells l’autora es planteja algunes preguntes fonamentals al voltant de les diverses pèrdues i dols que al llarg de la vida ens anirem trobant, des de les pèrdues personals, passant per les relacionals i materials, les íntimes i ambigües i finalment, les definitives i irreversibles. I cada una d’aquestes pèrdues implica el seu propi dol, igual i alhora  diferent als altres.

Amb la lectura d’aquest llibre es constata que el dol per la pèrdua no arriba només amb la mort dels éssers estimats i la seva absència, sinó que al llarg de la vida hem d’anar aprenent a conviure amb el dolor que generen determinades experiències vitals. És per això que llegint aquestes pàgines ens sentirem una mica acompanyats i tindrem a l’abast alguns recursos per fer més lleuger i assequible aquest aprenentatge per viure amb més senzillesa i serenor.