Com escollir escola

En aquestes dates recuperem dos articles escrits per l’Anna Nolla en cursos anteriors.

GUIA PRÀCTICA PER A ESCOLLIR ESCOLA

Anna Nolla i Montse Segarra

Si heu  d’escolaritzar el vostre fill o filla  possiblement us pregunteu: He de dedicar temps a pensar en aquest tema?  Quin és el millor lloc?  Puc simplement enviar el meu fill a l’escola més propera del barri? Està clar que es pot fer però sabent que potser no necessàriament aquest sigui el centre més apropiat per a ell o ella.

Tots els infants són diferents i cada centre té les seves característiques pròpies. El vostre infant pot estar bé en moltes escoles però si proveu de pensar en la millor per a ell a l’hora d’escollir, això podrà ajudar-lo a desenvolupar tot el seu potencial personal i acadèmic. Escollir una escola pot semblar difícil. Però, si ho feu pas a pas es simplifica:

 • Dedicar un temps a fer unes reflexions prèvies (necessitats del vostre infant i tipus d’escola que ens agradaria trobar).
 • Cercar les dades de contacte que necessitareu tenir a mà.
 • Buscar informació, visitar escoles  i anotar tot el que us sembli important.
 • Prendre una decisió.
 • Formalitzar la preinscripció i la matrícula.

REFLEXIONS PRÈVIES

Abans de passar a considerar quina escola esteu buscant s’ha de pensar atentament en allò que el vostre infant i vosaltres com a família voleu i necessiteu de l’escola. A continuació teniu, en forma de preguntes, alguns dels temes de reflexió prèvia que s’han anat plantejant al llarg del llibre i que us poden ajudar a fer la selecció de centres.

Perfil del vostre infant  i de la família

 • Quin estil d’ensenyament s’ajusta més a la manera d’aprendre del vostre fill? S’ajustarà més bé a una pràctica tradicional on el mestre dirigeix totes les activitats? Serà millor una forma de fer que impliqui major llibertat i que li permeti explorar segons els seus propis interessos?
 •  Tindrà el vostre infant un rendiment més òptim en una escola petita on s’afavoreixi una atenció més personalitzada o en una escola gran que ofereixi més serveis, programes i activitats?
 • Quin valor doneu a la formació estrictament acadèmica? És important per a vosaltres que l’escola ofereixi una educació global i en valors a banda dels continguts clàssics (matemàtiques, llengua, etc.)
 •  És important que el vostre infant rebi una formació espiritual o religiosa?
 • Doneu una importància especial a l’estudi de les llengües estrangeres?
 •  El vostre infant té alguna necessitat educativa especial? Us cal una escola que disposi de serveis de suport? (educació especial, suport  de mestre d’audició i llenguatge o logopedia, programes per a nens talentosos i  superdotats, aula d’acollida, adaptacions per discapacitats físiques, sensorials o intel·lectuals)
 •  És el tipus d’entorn racial, ètnic i socioeconòmic important per a vosaltres? Quina és la composició social  que desitjaríeu per a l’escola del vostre infant?
 •  Esteu pensant en una escola mixta o només de nens o de nenes?
 •  Necessiteu que l’escola ofereixi serveis per ajustar l’horari escolar a l’horari laboral? (servei d’acollida matinal, activitats a la tarda). En quines activitats extracurriculares (art, música, esports, etc.) us agradaria que participes el vostre fill?
 •  Esteu considerant portar el vostre infant a una escola pública o a un centre privat o privat concertat? Esteu informats de les diferencies entre uns i altres? Heu avaluat la vostra economia per assumir el cost que pot suposar una o altra opció?
 •  Com d’important és per a vosaltres la proximitat de l’escola al domicili familiar? En el cas d’optar per una escola allunyada del lloc on viviu, quins medis de transport teniu a l’abast?

Hi ha tot un conjunt de sensacions, impressions i observacions que percebem quan ens parlen o quan visitem un centre. Des de com atenen una trucada telefònica per concertar una entrevista fins a qui i com ens rep quan arribem, com transcórrer la trobada i com s’acaba la visita. Aquests són alguns de tots aquells detalls importantíssims que parlen, sense paraules, de l’estil educatiu del centre. Haver fet aquest anàlisi us pot ajudar a contrastar entre diverses opcions d’escoles i acabar decidint la que s’ajusti més a les vostres preferències i necessitats.

 

* Aquest article va ser publicat inicialment el 20 de febrer de 2014.

Deixa un comentari

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.