Com escollir escola

En aquestes dates recuperem dos articles escrits per l’Anna Nolla en cursos anteriors.

GUIA PRÀCTICA PER A ESCOLLIR ESCOLA

Anna Nolla i Montse Segarra

Si heu  d’escolaritzar el vostre fill o filla  possiblement us pregunteu: He de dedicar temps a pensar en aquest tema?  Quin és el millor lloc?  Puc simplement enviar el meu fill a l’escola més propera del barri? Està clar que es pot fer però sabent que potser no necessàriament aquest sigui el centre més apropiat per a ell o ella.

Tots els infants són diferents i cada centre té les seves característiques pròpies. El vostre infant pot estar bé en moltes escoles però si proveu de pensar en la millor per a ell a l’hora d’escollir, això podrà ajudar-lo a desenvolupar tot el seu potencial personal i acadèmic. Escollir una escola pot semblar difícil. Però, si ho feu pas a pas es simplifica:

 • Dedicar un temps a fer unes reflexions prèvies (necessitats del vostre infant i tipus d’escola que ens agradaria trobar).
 • Cercar les dades de contacte que necessitareu tenir a mà.
 • Buscar informació, visitar escoles  i anotar tot el que us sembli important.
 • Prendre una decisió.
 • Formalitzar la preinscripció i la matrícula.

REFLEXIONS PRÈVIES

Abans de passar a considerar quina escola esteu buscant s’ha de pensar atentament en allò que el vostre infant i vosaltres com a família voleu i necessiteu de l’escola. A continuació teniu, en forma de preguntes, alguns dels temes de reflexió prèvia que s’han anat plantejant al llarg del llibre i que us poden ajudar a fer la selecció de centres.

Perfil del vostre infant  i de la família

 • Quin estil d’ensenyament s’ajusta més a la manera d’aprendre del vostre fill? S’ajustarà més bé a una pràctica tradicional on el mestre dirigeix totes les activitats? Serà millor una forma de fer que impliqui major llibertat i que li permeti explorar segons els seus propis interessos?
 •  Tindrà el vostre infant un rendiment més òptim en una escola petita on s’afavoreixi una atenció més personalitzada o en una escola gran que ofereixi més serveis, programes i activitats?
 • Quin valor doneu a la formació estrictament acadèmica? És important per a vosaltres que l’escola ofereixi una educació global i en valors a banda dels continguts clàssics (matemàtiques, llengua, etc.)
 •  És important que el vostre infant rebi una formació espiritual o religiosa?
 • Doneu una importància especial a l’estudi de les llengües estrangeres?
 •  El vostre infant té alguna necessitat educativa especial? Us cal una escola que disposi de serveis de suport? (educació especial, suport  de mestre d’audició i llenguatge o logopedia, programes per a nens talentosos i  superdotats, aula d’acollida, adaptacions per discapacitats físiques, sensorials o intel·lectuals)
 •  És el tipus d’entorn racial, ètnic i socioeconòmic important per a vosaltres? Quina és la composició social  que desitjaríeu per a l’escola del vostre infant?
 •  Esteu pensant en una escola mixta o només de nens o de nenes?
 •  Necessiteu que l’escola ofereixi serveis per ajustar l’horari escolar a l’horari laboral? (servei d’acollida matinal, activitats a la tarda). En quines activitats extracurriculares (art, música, esports, etc.) us agradaria que participes el vostre fill?
 •  Esteu considerant portar el vostre infant a una escola pública o a un centre privat o privat concertat? Esteu informats de les diferencies entre uns i altres? Heu avaluat la vostra economia per assumir el cost que pot suposar una o altra opció?
 •  Com d’important és per a vosaltres la proximitat de l’escola al domicili familiar? En el cas d’optar per una escola allunyada del lloc on viviu, quins medis de transport teniu a l’abast?

Hi ha tot un conjunt de sensacions, impressions i observacions que percebem quan ens parlen o quan visitem un centre. Des de com atenen una trucada telefònica per concertar una entrevista fins a qui i com ens rep quan arribem, com transcórrer la trobada i com s’acaba la visita. Aquests són alguns de tots aquells detalls importantíssims que parlen, sense paraules, de l’estil educatiu del centre. Haver fet aquest anàlisi us pot ajudar a contrastar entre diverses opcions d’escoles i acabar decidint la que s’ajusti més a les vostres preferències i necessitats.

 

* Aquest article va ser publicat inicialment el 20 de febrer de 2014.

Deixa un comentari