Actituds positives per comunicar-nos

El curs s’acaba. Arriben les vacances i el moment de fer altres activitats no relacionades amb l’escola. Ara bé, hi ha centres educatius que recomanen a alguns nens i nenes que al llarg de l’estiu mantinguin un cert ritme de treball. Per tal que les tasques que l’escola recomana es pugin dur a terme de forma plàcida i profitosa, evitant conflictes en l’àmbit familiar, algunes actituds ens poden ajudar:

 • Oferir-los un entorn estable i organitzat: acordar uns horaris de treball, preparar el material abans d’iniciar la feina, estar disponibles per si necessiten ajuda…
 • Saber-los escoltar: sovint, els nostres fill ens expliquen coses mentre nosaltres estem feinejant. Escoltem el que ens volen dir en una actitud adequada, amb tots els sentits: mirem-los als ulls, seiem al seu costat, estem atents al seu to de veu i l’expressió de la seva cara … La comunicació no verbal és una eina clau davant la incertesa que provoquen les dificultats.
 • Evitar enfrontar-los al fracàs: és bàsic proposar tasques que sabem que seran capaços de resoldre, que se’n sortiran. S’ha de partir d’allò que se sap fer i consolidar-ho per després anar avançant a poc a poc i amb seguretat.
 • Demostrar-los, sense restriccions, que estem convençuts de les seves habilitats i també de la seva capacitat d’esforç: dir-los, amb la paraula i amb el gest, sense por de fer-nos pesats, que té la nostra confiança i la nostra ajuda incondicional.
 • Dedicar-los temps: evitem la impaciència. Valorem el seu esforç i siguem flexibles.
 • Defugir les situacions escolars: busquem materials diferents i variats i sobretot no reproduïm a casa el rol de mestre/alumne.  Cal transmetre que cadascú sap coses diferents, els fills ens poden ensenyar també a nosaltres i junts podem aprendre molt.
 • Donar-los oportunitats perquè demostrin el que saben: escoltar-los, deixar que prenguin la iniciativa, que ens diguin què volen fer i com. Crear situacions de tranquil·litat i buscar els moments adients per fer-ho, sobretot aprofitant quan ells estan  receptius, no només quan nosaltres disposem d’uns moments.

 

 

One Comment

 1. Joan

  Bona reflexió!
  Salut
  Joan

Deixa un comentari