Actituds positives per comunicar-nos

El curs s’acaba. Arriben les vacances i el moment de fer altres activitats no relacionades amb l’escola. Ara bé, hi ha centres educatius que recomanen a alguns nens i nenes que al llarg de l’estiu mantinguin un cert ritme de treball. Per tal que les tasques que l’escola recomana es pugin dur a terme de forma plàcida i profitosa, evitant conflictes en l’àmbit familiar, algunes actituds ens poden ajudar:

  • Oferir-los un entorn estable i organitzat: acordar uns horaris de treball, preparar el material abans d’iniciar la feina, estar disponibles per si necessiten ajuda…
  • Saber-los escoltar: sovint, els nostres fill ens expliquen coses mentre nosaltres estem feinejant. Escoltem el que ens volen dir en una actitud adequada, amb tots els sentits: mirem-los als ulls, seiem al seu costat, estem atents al seu to de veu i l’expressió de la seva cara … La comunicació no verbal és una eina clau davant la incertesa que provoquen les dificultats.
  • Evitar enfrontar-los al fracàs: és bàsic proposar tasques que sabem que seran capaços de resoldre, que se’n sortiran. S’ha de partir d’allò que se sap fer i consolidar-ho per després anar avançant a poc a poc i amb seguretat.
  • Demostrar-los, sense restriccions, que estem convençuts de les seves habilitats i també de la seva capacitat d’esforç: dir-los, amb la paraula i amb el gest, sense por de fer-nos pesats, que té la nostra confiança i la nostra ajuda incondicional.
  • Dedicar-los temps: evitem la impaciència. Valorem el seu esforç i siguem flexibles.
  • Defugir les situacions escolars: busquem materials diferents i variats i sobretot no reproduïm a casa el rol de mestre/alumne.  Cal transmetre que cadascú sap coses diferents, els fills ens poden ensenyar també a nosaltres i junts podem aprendre molt.
  • Donar-los oportunitats perquè demostrin el que saben: escoltar-los, deixar que prenguin la iniciativa, que ens diguin què volen fer i com. Crear situacions de tranquil·litat i buscar els moments adients per fer-ho, sobretot aprofitant quan ells estan  receptius, no només quan nosaltres disposem d’uns moments.

 

 

Un comentari

Deixa un comentari

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.