Per a un bon ús de la veu

Sovint, infants i adults, fem una emissió de veu inadequada. Són nombroses les persones que parlen cridant. Això pot desencadenar disfonies i alteracions orgàniques com, per exemple, la formació de nòduls per un mal funcionament i aleshores caldrà fer una consulta al foniatra.

La veu és el mitjà a través del qual ens comuniquem. Amb la veu, expressem emocions. La veu, com la parla, forma part d’un tot, del nostre cos com a instrument de comunicació i aquest es va modificant al llarg de la vida. Tothom ha sentit parlar de les qualitats del so: la intensitat, l’altura, el timbre, la durada. Totes aquestes característiques determinen que cada persona tingui la seva pròpia veu.

Hi ha determinats col·lectius vulnerables a les patologies de la veu: mestres, cantants, entrenadors, venedors. És per això que en aquests casos s’han de seguir una sèrie de normes d’higiene de la veu, per evitar malmetre-la. Algunes d’aquestes pautes a tenir en compte poden ser:

Parlar a poc a poc, fent pauses durant les explicacions.

  • Evitar parlar quan ja no queda aire.
  • Parlar fluix i callar davant el soroll ambiental.
  • Respirar correctament: Inspiració nasal i profunda.
  • Mantenir una bona postura corporal.
  • Tenir una bona alimentació i descansar adequadament.
  • Fer exercici físic i mantenir una bona higiene nasal.
  • Portar aigua sempre i beure’n a glops i sovint.
  • Tenir cura de prendre begudes temperades.
  • Evitar fumar.

I un exercici saludable per la veu és cantar. Formar part d’una coral és quelcom que ens pot donar l’oportunitat de compartir una estona agradable i és una manera de poder cantar tenint en compte altres veus, escoltant-les i formant part d’un tot, on l’aportació de cada persona ajuda a construir una nova “veu” col·lectiva. Cantant es posen en coordinació el ritme, la melodia i la respiració. A més de ser una activitat gratificadora té la virtut d’estimular la memòria, l’atenció la concentració i l’escolta.

 

Un comentari

Deixa un comentari

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.