Exporecerca Jove 2016

Aquest any he participat com a membre del jurat de l’Exporecerca Jove. Aquesta és la seva XVII edició, així és que fa 17 anys que això funciona i segons altres membres del jurat que fa temps que hi participen, cada any el resultat és millor. Però… que és això de l’Exporecreca Jove? És una fira de treballs de recerca oberta al públic on participants d’entre 12 i 30 anys presenten en estands les seves investigacions. Feu una ullada a les fotografies: http://magmarecerca.org/imatges/

Qui organitza l’Exporecerca és MAGMA, Associació per  Promoure la Recerca Jove, és a dir, és una entitat sense afany de lucre que neix l’any 2005. Des de 1999, no obstant, l’equip humà té com a raó de ser la promoció del gust i la passió per la investigació entre els joves i l’intercanvi d’experiències amb altres moviments similars de caire nacional i internacional.

L’organització està formada per una trentena de persones, en la seva majoria joves, que col·laboren en les diverses activitats de l’associació, que està integrada dins del MILSET (http://www.milset.org/), federació internacional que promou la recerca entre el jovent. En estar afiliada a INTEL-ISEF (https://student.societyforscience.org/intel-isef) és l’única entitat espanyola que està facultada per presentar projectes a aquesta fira.

Els projectes premiats se seleccionen en cada edició de l’Exporecerca Jove. Els premis que atorga el certamen consisteixen en subvencions perquè els guanyadors participin en altres fires o estades en centres científics per aprofundir en la seva tasca de recerca. I durant els dies de la mostra se celebren uns tallers adreçats a totes les escoles i instituts que vulguin visitar l’Exporecerca Jove .

Aquesta fira se celebra al Campus la Salle-Universitat Ramon Llull, que ofereix fa anys les seves instal·lacions. Quan hi vaig arribar, la Mar i en Gerard, membres de l’equip organitzador, em van rebre molt cordialment i em van oferir un cafè. Després em van donar els fulls necessaris per fer l’avaluació. I apa som-hi!!

Només entrar a la sala dels estands ja hi havia molt ambient, els joves explicant els seus projectes i els visitants escoltant-los. Com a membre del jurat em van assignar la visita a 9 estands on un seguit de joves estudiants d’ESO o batxillerat em van presentar el seu treball. Jo havia de valorar diversos aspectes com: la innovació i la creativitat, el rigor metodològic, la presentació de l’estand, l’exposició oral i la defensa del seu treball. La veritat és que va ser molt satisfactori constatar com joves d‘aquí i altres procedents d’arreu del món presenten la feina feta al llarg d’un o més cursos. Fins ara han participat a la fira joves provinents d’Eslovàquia, Bèlgica, França, Turquia, Brasil, Kazakhstan, Rússia, Paraguai, Grècia, Colòmbia i República Txeca, Mèxic, Brasil, Argentina, Perú, Itàlia, Xina, Azerbaijan i Emirats Àrabs. El nivell dels treballs és molt alt! Això també vol dir que al seu darrera hi ha uns tutors que han fet una molt bona feina!

És de justícia reconèixer la tasca feta per Manuel Belmonte, coordinador general d’Exporecerca Jove des dels seus inicis. En Manuel és enginyer químic i professor d’institut ja jubilat i el seu objectiu ha estat sempre despertar en els joves l’interès per la recerca, per la innovació… i ho aconsegueix!! Sap encoratjar-los i els encomana la seva il·lusió motivant-los. Alhora els dóna la confiança per treballar en equip en un projecte tan engrescador. I això ho vaig poder constatar en estar xerrant amb ell una estona, quina sort trobar persones que tenen aquesta vocació de servei i la saben encomanar tan bé als altres!!

El cas és que estic molt contenta i agraïda d’haver pogut participar com a jurat a l’Exporecerca Jove i espero que els curs vinent el jurat segueixi comptat amb mi. Animeu-vos a fer de voluntaris i el curs vinent participeu com a jurat per gaudir d’aquesta experiència tan gratificant.

Deixa un comentari

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.