Educar per la vida: 25 anys d’aula hospitalària a sant Pau

Aquest dissabte 4 de juny l’escola d’aula hospitalària de Sant Pau ha celebrat el seu 25è aniversari! Per molts anys!!! I ha organitzat una festa participativa, en la que els protagonistes principals han estat els alumnes que han passat per aquesta  escola i les seves famílies.

Representats de l’hospital, del Departament d’Ensenyament i del Departament de Salut, han reconegut la feina feta per aquesta escola. I  la Maria Urmeneta, la mestra d’aquesta aula des dels seus inicis, ha explicat la responsabilitat que implica aquesta feina.

Com bé diu la Maria, l’escola d’un hospital, es troba en un àmbit desplaent. Hom pensa, i sent, que romandre en un hospital no és el que un voldria per un infant. Però la malaltia és una circumstància intrínseca al fet de viure i els infants tenen dret a l’educació. L’escola ofereix aprenentatges, educació, vitalitat, projectes de futur, riure i somriures. I tot això és el que ahir, en una agradable jornada de retrobament i reflexió, vam poder compartir a la sala d’actes de l’Hospital de Sant Pau.

La Maria explicava que en una aula hospitalària tots els alumnes estan malalts i requereixen hospitalització, per a uns serà més llarga, per a altres més curta i per a altres serà recurrent, així és que es fa difícil mantenir una programació, les variacions en l’estat físic o psicològic i emocional de l’alumnat –especialment els que tenen malalties que demanen llargues hospitalitzacions– són gairebé constants. El seu estat diari és el que estableix què és més adequat fer en el temps del que disposen.

El treball curricular és molt important, però també ho és, i molt, mantenir la relació amb els companys del curs, amb els mestres, tutors i professorat. El contacte regular és favorable tant per a l’alumne hospitalitzat com per als qui segueixen el seu ritme de vida habitual al centre escolar. L’alumne que està malalt és alumne del seu centre, allà tornarà i amb aquests companys continuarà la seva escolarització al llarg dels anys. La interrupció dels vincles afectius amb els companys i els docents per la malaltia pot dificultar la correcta reincorporació al centre. Les tecnologies de la informació i comunicació poden afavorir molt una relació sovintejada tant amb els pares com amb l’alumne a l’hospital, així és que cal aprofitat el ventall amplíssim de possibilitats que tenim al nostre abast.

La gran majoria dels alumnes de l’escola per a infants de l’Hospital de Sant Pau es reincorporen al seu centre educatiu; per a ells l’hospitalització ha quedat enrere, han superat els seus problemes de salut i poden tornar –o aviat podran tornar-hi– a la seva rutina diària. Sabem que l’atenció educativa els ha confortat en aquests dies, setmanes o mesos; els ha ajudat a mantenir-se en la seva infància, hem col·laborat a oferir una atenció integral a l’infant hospitalitzat, i això és el que desitjàvem, és el motiu i el sentit de la nostra dedicació.

I efectivament, els alumnes i exalumnes que ahir van assistir a la jornada per  compartir la seva experiència valoraven, per sobre de tot, el suport humà i emocional de la mestra, en aquesta cas de la Maria. Va ser emocionant constatar que tots, un darrera l’altre, malgrat que fes temps que havien passat per l’escola, coincidien en explicar que l’ acompanyament de la Maria havia estat un punt d’inflexió a les seves vides en moments vitals tan delicats.

I una reflexió important que va fer la Maria va ser respecte la formació inicial del professorat. A hores d’ara, la majoria d’universitats que ofereixen el grau d’infantil i primària, no dediquen cap sessió a apropar la realitat dels infants malalt als nous docents. Aquesta és una mancança que cal corregir quan més aviat millor. Esperem que amb la jornada d’ahir la sensibilització social creixi i això impliquin canvis en la formació inicial dels docents.

Si consulteu la seva web podreu conèixer més i millor tot el que fa referència a aquesta escola i la seva realitat.

http://webs01.santpau.cat/portal/ca/escolapediatria/inici

I si us mireu aquest reportatge, veure el dia a dia de l’escola.

http://www.xiptv.cat/families-i-escola/capitol/infants-hospitalitzats

 

Deixa un comentari

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.