Dormir entre contes

IMG_1817La passió dels japonesos per la lectura comença a ser gairebé mítica. Segons estadístiques de la UNESCO és el país més llegit del món, que no vol dir que és el que llegeix més. El 91% de la seva població és lectora habitual, i això vol dir que al menys llegeix un llibre a l’any. Són molts i diversos els factors que crec que col·laboren de forma directa o indirecta a aconseguir aquestes dades espectacular. Alguns d’aquestes factors són molt evidents:

  • Narració oral de contes a casa.
  • Acompanyament lector per part de la família.
  • Complicitat total per part de l’escola, sent conscient del paper que pot prendre en el cas de la mancança de l’acompanyament a casa.
  • Adquisició constant de llibres infantils i sempre amb la complicitat dels nens i nenes de la família.
  • Oferta immensa de llibre infantil de tota mena, tot mesclant indiscriminadament moltes vegades el que alguns entenem com a llibres d’imaginació i llibres de coneixements, a fi de donar resposta a tots els interessos lectors.
  • Cànon universal i comú de llibres present a totes les llibreries.
  • Gran oferta de llibres de segona mà. I és que com que les cases són molt petites, la gent no se n’està de revendre els llibres en botigues especialitzades. Pots trobar llibres a menys d’1€!, amb gran facilitat.
  • El suport és el de menys, de manera que pots observar gent llegint en tablet, en mòbil, en paper, etc., a més de dissenyar llibres de molts formats a part del de tapa dura, tant per a nens com per a grans.

I tot aquest món dedicat i orientat a la lectura també fa que hi hagi un submón, podríem dir, que se’n beneficia tot aportant aquell punt friki que el fa molt més atractiu i trencador.

Un dels elements més singulars ha estat, sense cap mena de dubte, els molts museus dedicats a diferents il·lustradors, com la Chihiro Iwasaki o de creadors de mons fantàstics com el Museu Ghibli.

IMG_1812Tot acaba fent bullir l’olla i els autors estan entronitzats, la lectura corresposta i els drets d’autor respectats: penseu que aquí ningú li entra al cap abaixar-se cap llibre o pel·lícula de forma pirata (!), fins i tot va costar que entenguessin el terme –que lluny estem d’aquest respecte per la feina dels altres…

Per acabar m’agradaria potser donar-vos a conèixer un d’aquests caus de frikis de la lectura: l’Hotel Book and Bed.

IMG_1814Situat a tocar de l’estació d’Ikebukuro, on cada dia hi passen literalment milions de
persones, aquest petit hotel està situat en una setena planta d’un edifici ple de restaurants i altres negocis. Té poques places, d’una mida com els coneguts per tothom com a hotels càpsules, amb espais comunitaris com les dutxes i els lavabos i un ample passadís central amb sofàs on estirar-se a llegir. Però al principal singularitat de l’hotel és la multitud de prestatgeries curulles de llibres de tota mena: novel·la policíaca, biografies, llibre infantil…, tot allò que estigui enquadernat hi té cabuda.

El Japó és, doncs, un paisatge lector on emmirallar-nos, si és no ja sabem l’Ítaca cap a la que volem anar.

Deixa un comentari

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.