El sistema inclusiu

I doncs, que és això de l’escola inclusiva? Ah no!!! Ara jo no parlem d’escola inclusiva! Parlem del sistema inclusiu.

“L’educació inclusiva és un procés pel qual s’ofereix a tots els nens i nenes, sense distinció pel que fa a la capacitat, la raça o qualsevol altra diferència, l’oportunitat de seguir sent membres de les aules regulars i d’aprendre dels seus companys, i amb ells, a l’aula.” Stainback (2001)

Per avançar cap a la inclusió, és necessari un compromís decidit de la comunitat educativa (professorat, famílies i alumnat) per trobar noves maneres d’atendre les diferències individuals.

Això implica, entre moltes altres coses:

  • Evitar que les condicions personals de discapacitat, ètnia, llengua, sexe o estatus social siguin un obstacle per la convivència i els aprenentatges.
  • Planificar les activitats escolars per tal que tots els alumnes tinguin l’oportunitat de treballar al centre educatiu i ser valorats per les aportacions que fan.
  • Procurar que tot l’alumnat pugui aconseguir els objectius educatius establerts per la nostra societat, intentant que s’acostin el màxim possible als que es contemplen en el currículum general però valorant a cadascú segons les seves possibilitats i progrés personal.
  • Tenir especial cura pels grups d’alumnes amb major risc de marginació i exclusió.
  • ….

Podeu consultar el document que va publicar el departament d’ensenyament el desembre del 2015aquí:

http://ensenyament.gencat.cat/web/.content/home/departament/publicacions/colleccions/inclusio/escola-inclusiva.pdf

De l’escola inclusiva al sistema inclusiu. Una escola per a tothom, un projecte per a cadascú

Els centres educatius ja fa molt temps que fan molts esforços per atendre la diversitat el seu alumnat. I sovint hi ha iniciatives d’alguns centres que són francament interessants per sensibilitzar a tota la comunitat educativa sobre el seu compromís vers la inclusió.

És el cas de les escoles Arenal de Llevant i Sant Martí del districte de sant Martí de Barcelona. Durant el mes de març  s’han dut a terme unes Jornades d’escola Inclusiva. Al llarg d’aquests dies a les aules s’han realitzat  tota una sèrie d’activitats com ara xerrades o visionat de pelis i curts per reflexionar sobre la diferència. I com a cloenda  el dia 24 de març les diferents classes de primària van fer un seguit de tallers i activitats sensibilitzadores i esportives. Per a la realització d’aquestes activitats es va comptar amb la col·laboració d’institucions que van aportar tècnics, monitors i material.

Aquí podreu veure un resum de les activitats que s’han fet!

http://www.escolasantmartibcn.cat/?p=4951

Deixa un comentari

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir el correu brossa. Aprendre com la informació del vostre comentari és processada