Àlbum Barcelona o la maduresa de la LIJ

Amb l’objectiu de “donar visibilitat i rellevància social al llibre àlbum amb propostes que volem desenvolupar conjuntament amb autors, il·lustradors, llibreters, biblioteques i escoles”, aquest 28 de juny s’ha presentat en societat l’associació Àlbum Barcelona.

IMG_2629 Àlbum Barcelona està formada inicialment per dotze segells editorials que “demostren una especial cura en la selecció, edició i promoció de l’àlbum infantil”, com han dit els seus promotors. Des d’aquesta pàgina no podem fer res més que aplaudir aquesta iniciativa ja que representa un pas més cap a la plena acceptació del llibre infantil en el panorama cultural del país. A més, tal com també han comentat els promotors, l’associació està oberta a tots aquells segells que tinguin entre els seus objectius mimar i tenir una cura especial per l’àlbum il·lustrat. Un bon símptoma per una associació que neix amb la voluntat de créixer i sumar i no tancar-se a possibles noves incorporacions com si es tractés d’un jardí privat.

Si fem un parell de passes enrera i observem aquesta associació amb caràcter de país, podem dir que la literatura infantil està arribant a la seva maduresa. Ja que a l’aparició d’ÀLBUM BARCELONA hi hem d’afegir que fa pocs mesos es va presentar l’associació d’il·lustradors IL·LUSTRA, on s’agrupen els professionals del ram de la infantil. A més sembla –ràdio “macutu” així ho diu- que en les properes setmanes un grup d’uns quaranta escriptors, especialment destacats per la seva faceta com a autors d’infantil i juvenil, també presentaran la seva plataforma, podem dir que la infantil ha fet una nova passa, ha deixat enrera l’adolescència, aquella fase que sempre mirava a l’entorn i se sentia menystinguda, i ha arribat a l’edat adulta.

IMG_2640Aquestes tres associacions de ben segur que tenen la voluntat de promocionar més i millor la seva feina, sigui en cada un dels àmbits propis, però també és clar que al hi ha una clara voluntat d’aportar una mica més en la difusió de la literatura infantil a fi crear nous lectors. Que els vents els acompanyin!

S’ha de destacar que, mirat en perspectiva, l’aparició sobtada de tres associacions d’aquest perfil no és pas un fet atzarós, ans al contrari. Per arribar fins aquí hi ha hagut la feina abnegada de centenars de professionals de tota mena que han cregut i segueixen creient que la lectura, i més concretament l’àlbum il·lustrat, és part de la cultura universal a la que ha de tenir-hi accés tothom. Una tasca a voltes fosca, callada, però que gota a gota ha portat a que Barcelona i el seu entorn estigui experimentant un autèntic boom literari infantil. Si us plau, que el foc no s’apagui i aprofitem l’empenta per situar arreu i que es reconegui com es mereix aquest gènere literari que tan bona feina fa.

IMG_2621Però, tot i això, se’ns apareixen algunes preguntes que al a Dos dits de front no hem estat capaços de respondre: ara que ja tenim associacions de creadors i d’editors, a la cadena del llibre no hi mancaria la dels llibreters especialitzats en la LIJ? I la dels mestres? Perquè els bibliotecaris ja treballen a l’una a l’entorn de BibBotó, no?

I, una vegada consolidada la infantil, quan començarem a afrontar el gran repte de la juvenil? I és que si es perden tants i tants lectors durant l’adolescència, què estem fent de debò per solucionar-ho? Si us plau, si algú té les respostes que ens les faci saber. Les compartirem amb molt de gust.

Salut!

 

Deixa un comentari

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.