VACANCES!!!

Ara si!!! Comencen les vacances!! Molts docents ja les heu començat, des del dia 1 de juliol. Alguns, heu aprofitat aquests dies per fer formació, a les múltiples escoles d’estiu que es fan al país. Altres, ja sou fora, més o menys lluny, amb la família, els amics, sols… I a partir de demà dia 14, els equips directius dels centres educatius, els professionals dels centres de recursos, dels EAP, dels CREDA…. també comencen les seves ben guanyades vacances!!

És el moment de fer altres activitats. Però n’hi ha una, d’activitat, que no hauríem de deixar al llarg de tot l’any, estiguem o no de vacances: la lectura. És per això que goso recomanar-vos alguns llibres. Som-hi!!

Fem un acostament pedagògic a la neurociència a través del llibre publicat per Rosa Sensat, “Neurociència per educadors” d’en David Bueno (2017), genetista especialitzat en el sistema nerviós que ha fet l’esforç, reeixit, d’ajudar-nos a entendre la relació entre el cervell i l’educació. No és el primer autor que fa aquest tasca, altres ja ho han iniciat, però ell té la traça de saber-ho fer de manera senzilla i entenedora.

També podem fer un cop d’ull al llibre d’en Francesc Torralba (2016) “Lideratge ètic” publicat per Angle Editorial. Aquí torbarem algunes reflexions molt i molt interessants pels equips directius dels centres educatius. Pot ajudar a aturar-nos a prendre decisions respecte l’organització de l’equip humà del centre, i això pot oferir garanties de bon funcionament.

Ens pot ser útil llegir en Daniel Cassany. El seu llibre, “Esmolar l’eina”, publicat per la Biblioteca Universal d’Empúries (2007) i en la seva tercera edició, ha esdevingut un clàssic com a guia de redacció per a professionals. Quan hem de redactar el projecte educatiu, quan hem de fer els informes de final de curs, quan hem d’orientar als nostres alumnes  per tal que redactin un text… pet tot això i molt més ens pot servir haver llegit en Cassany.

I ara… una novetat editorial: “L’ensenyament de la pronunciació del català” aquest és un llibre escrit per diversos autors i coordinat per Carrera-Sabaté (2017), que ens ofereix eines, recursos, estratègies i experiències per ajudar al nostre alumnat, de totes les edats, a millorar la pronuncia del català. Amb tanta diversitat com hi ha als nostres centres educatius, segur que algunes dels recursos que aquí hi torbarem ens faran més assequible aquesta tasca.

I per tancar, una novel·la. “Argelagues” de la Gemma Ruiz, publicat per Proa (2016) que ja va per la seva novena edició. Ens explica la vida de les dones que van passar de viure a pagès a viure a la ciutat, en el moment en que la indústria es feia forta a casa nostra. Dones que van patir la guerra i les van passar magres. I el títol del llibre està molt ben trobat. L’argelaga és el nom d’un arbust la Genista scorpius, que no hem de confondre amb la ginesta, que és l’Spartium junceum, malgrat els noms en llatí no ens hi ajuden perquè: com pot ser que la l’argelaga tingui per gènere el nom de Genista? En fi, són coses dels botànics…. L’argelaga té punxes, la ginesta no. I per això l’autora ha escollit el nom d’aquest arbust, per identificar les seves protagonistes amb unes dones que s’havien de defensar de l’entorn amb punxes, tot i tenir un cor tendre.

I fins aquí, desitjar-vos un  molt bon estiu i una  millor lectura!!

Deixa un comentari

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.