La literatura infantil, el ventall de la Ventafocs?

La Ventafocs, segons Mercè LlimonaVet aquí una vegada que algú va dir que la literatura infantil i juvenil era el ventall de la Ventafocs de la literatura, és a dir, no se li donava ni la categoria d’esdevenir la mateixa Ventafocs, en referència a una frase molt celebrada quan algú és el més petit i insignificant d’una colla. Ei, i això que en aquell temps tothom, o gairebé, s’omplia la boca de forma ostentosa parlant de la importància dels primers passos dels lectors pel món de la literatura. Però és que com diu la dita, el nostre petit país fa massa accelerades de cavall i frenades de burro. I com a mostra un botó (o més): recordeu els mitjans que es van invertir, les il·lusions i esperances dipositades en el programa puntedu de biblioteques escolars del Departament d’Ensenyament? O les múltiples i diverses campanyes de promoció lectora que han acabat enduent-se-les el vent o que encara se les espera com el Pla de foment de la lectura 2017-2020? Per sort encara ens queda aquella famosa campanya que sota el nom de Fas sis anys. Tria un llibre, es va iniciar el 2016 des del Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya. Però és que me’n faig creus com algú pot pensar que regalant un llibre, un sol exemplar!, farem lectors. No serà una forma encoberta de subvenció a les llibreries i editorials, més que una campanya per fer lectors? I és que un canvi o adquisició d’hàbits s’ha de treballar amb perspectiva  d’anys, i si no hi ha prou estudiosos del tema com per consultar-los si realment  l’objectiu és fer lectors i no màrqueting.

Per sort la ciutadania és tossuda i malgrat tot, benvolguts nois i noies, el ventall de la Ventafocs ara fa tant de vent que ha aconseguit encendre molts dels prejudicis a l’entorn de la LIJ, i gairebé podem enunciar als quatre vents que finalment s’ha aconseguit trencar el sostre de vidre que l’atenallava.

Ja sé que potser és una afirmació molt agosarada i fins i tot peca d’excés d’optimisme, especialment si mirem les dades de nivells lectors dels nostres infants i joves, -un augment percentual any rere any, però que no deixa de dibuixar un panorama en el que un de cada tres ciutadans no agafa un llibre en tot l’any- però hi ha molts i diversos components que m’ajuden a confirmar el que fa alguns anys era un miratge o un somni.

I espero que algú, amb ganes i ànims de recerca, estudiï i analitzi el que va succeir les darreres dècades en diferents indrets a l’entorn de la LIJ a Catalunya:

  • El naixement d’escoles d’il·lustració,
  • la complicitat de bibliotecàries a l’entorn de Bibliomèdia, Bib Botó i altres agrupacions per promocionar la lectura,
  • la “professionalització” de la crítica especialitzada,
  • el sorgiment de tesis centrades en la LIJ i totes les seves derivades,
  • l’especialització de llibreries de gènere,
  • l’autèntic boom de petites editorials, escriptors, il·lustradors, i un llarg etcètera de peces que configuren un futur esperançador.

I com a mostra assenyalar que a la llista de vendes del darrer Sant Jordi hi havia set títols infantils i juvenils entre els cinquanta més venuts, o que la cadena de llibreries Abacus ha incrementat el 2017 més d’un 9% la comercialització de llibres infantils, o que editorials que sempre s’havien dedicat a literatura d’assaig i per a adults, com Fragmenta, de sobte obrin línies d’àlbums il·lustrats com el Petit Fragmenta.

Que què hi manca a tot plegat? Sense cap mena de dubte hi manquen lectors. Però ja sabem que això dels hàbits és un producte d’adquisició lenta i que tants anys de retard –especialment quan mirem nord enllà- no es recuperen d’avui per demà. I malgrat tot n’hi ha que encara no se n’han assabentat i pensen que la LIJ no es mereix més que dos simples suplements extraordinaris per Sant Jordi i Nadal. Que el vent de la Ventafocs se’ls emporti!

Nosaltres seguirem perseverant i, pas a pas, aconseguint que la nostra societat esdevingui més lectora ja que, així mateix, també és més lliure.

Deixa un comentari

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir el correu brossa. Aprendre com la informació del vostre comentari és processada